Haber

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Çiftlikler Yerine Laboratuvarda Yetiştirilen Tavuk Ürünlerine Yeşil Işık Yaktı!

Geçtiğimiz günlerde besin bölümü açısından kıymetli bir olay yaşandı. Laboratuvarda yetiştirilmiş tavuk eserleri, yakın vakitte market raflarında yerlerini alabilir. Ayrıntılara buyurun.

Kaynak: https://time.com/6234692/lab-grown-ch…

18 Eylül’de hem besin bölümü hem de insanlık tarihi açısından bir dönüm noktası yaşandı.

İlgili Makaleler

FDA, ABD Besin ve İlaç Dairesi, sağlıklı tavuk hücrelerinden alınan bir kesim ile onu onbirlerce kere fazla tartıda gerçek tavuk etine çeviren firmaya üretim müsaadesini verdi. Bu müsaade ise yeni bir besin ihtilale taban hazırlıyor.

Daha kolay olarak anlatmak gerekirse, bu durum tavukların çiftliklerde yerine biyoreaktörlerde yetiştirilmesi manasına geliyor.

FDA, Kaliforniya besin teknolojisi teşebbüsü Upside Foods tarafından geliştirilen laboratuvarda yetiştirilen bir tavuk eserinin insan tüketimi için inançlı olduğunu kabul etti.

Bu onay, “yetiştirilmiş” tavuğun marketlerde ve restoranlarda satabilmesi için aşılması gereken üç pürüzden birincisi ve en büyüğüydü.

Tavuk eserleri için bu onayın verilmesi, sığır etinden bifteğe, kaz ciğerinden kediler için üretilen ödül mamalarına kadar çok sayıda eserin laboratuvar ortamında üretilmesi için bir başlangıç oluyor.

Upside Foods’un kurucusu ve CEO’su Dr. Uma Valeti, “Bu, gıda tarihinde bir dönüm noktasıdır.” dedi.

‘Bu onay bir kilometre taşı niteliğinde ve et üretiminde yeni bir çağa doğru atılan büyük bir adımı işaret ediyor.” 

100’den fazla şirket, laboratuvarda üretilen etler üzerinde çalışıyor.

Sistem ise şu halde işliyor: Kök hücreler kaynak hayvandan alınıyor. Bu kök hücreler ise kaynak hayvandan biyopsi yoluyla ya da bir in vitro embriyodan alınıyor. Daha sonra bu kök hücreler besin açısından güçlü bir et suyu ile dolu bir biyoreaktörde çoğaltılıyor. Hücreler yağ, kas veya yapısal hücrelere farklılaştıklarında daha büyük bir biyoreaktöre taşınıyor ve burada büyümeye devam ediyor. İşlem, en son esere bağlı olarak iki ila dört hafta ortasında sürüyor.

“Deniz hücrelerinden yapılan yiyecekler de dahil olmak üzere, “yetiştirilmiş” hayvan hücrelerinden yapılan çeşitli yiyecek tipleri hakkında birden fazla firma ile görüşmeler yapıyoruz.”

“Hedefimiz, güvenli gıda üretimini her zaman önceliğimiz olarak korurken, gıda teknolojilerinde inovasyonu desteklemektir. Yetiştirilmiş hayvan hücreleriyle yapılan insan gıdaları, güvenlik gereklilikleri dahil olmak üzere diğer tüm gıdalarla aynı gereklilikleri karşılamalıdır.”

Upside ve onu takip eden öteki şirketler için bir sonraki adım, üretim tesislerinin güvenliğini ve et üretim sürecinin paklığını denetleyecek olan Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’nın onayı.

Yalnızca FDA tarafından denetlenen ve USDA yetki alanına girmeyen ekili deniz eserleri şirketleri, sistemden daha da süratli geçebilir.

Siz bu husus hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu