Ekonomi

600 milyon TL yatırımla yurt dışında büyüyecek

Birol BOZKURT

Yumuşak şeker üreticisi Kervan Beşin, hem yurt içinde hem de yurt dışında büyümeye devam etmeyi planlıyor.

Amerika ve Avrupa pazarlarında büyümesini sürdüren şirketin yeni hedefi Orta Doğu ve Uzak Doğu pazarıdır. Şirketin geldiği noktayı ve yeni transfer hedeflerini konuştuğumuz Kervan Gıda Genel Müdürü Burhan Başar, 2023 yılında 600 milyon liralık yatırım hedeflerinin olduğunu söyledi.

Başar, “Kervan Gıda olarak şekerleme alanında takip edilen en önemli listelerden biri olan “2023 Dünyanın En Büyük 100 Şekerleme Şirketi” listesinde 2023 yılına 82. sıradan 66. sıraya yükselerek başladık. Bu güzel gelişmenin motivasyonu ile hem Türkiye’de hem de dünya pazarlarında büyümeye devam etmek için yeni yatırımlar planlıyoruz.

Bilindiği gibi uluslararası olarak Walmart ve ASDA gibi değerli iş ortakları ile çalışıyoruz. Özellikle jöle ve meyan kökü kategorilerinde kapasite kullanım oranlarımız yüzde 100’e yakın. Artan talebi karşılamak için yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2022 yılında 6. ve 7. meyan kökü hatlarımızı devreye aldık. Aynı zamanda jöle kategorisinde Türkiye’de 6. jöle hattı ve Polonya’da 2. jöle hattı yatırımlarımız devam etmektedir.

Türk tarafındaki en değerli yatırım başlığımız İstanbul fabrikanın Akhisar’a taşınması sürecidir. Akhisar’a çok büyük yatırımlar yaptık. Hem yeni üretim tesisleri kurduk hem de 17 bin palet kapasiteli lojistik üssümüzü kurduk. İstanbul fabrikamızın Akhisar’a taşınması ile üretim verimliliğinde önemli bir artış hedefliyoruz ve bunun kar marjlarımızı artırmasını bekliyoruz.”

“Yumuşak şeker üretiminde dünyada ilk 5 içerisindeyiz”

2022 yılını 395 milyon TL rekor kârla kapattıklarına işaret eden Burhan Başar, “Bunun yanı sıra yeni yatırımlarımızın da katkısıyla 4,8 milyar TL ciro elde ettik. Bu rakamlar bizi çok gururlandırıyor. Bu büyüme ile 2023 yılında “Dünyanın En Büyük 5 Yumuşak Şeker Üreticisi” arasında yer alma hedefimize ulaştık.

2023 yılının ilk çeyreğinde FAVÖK tutarımız beklentilerimizin üzerinde 209 milyon TL olarak gerçekleşti. Satış gelirlerimiz ise 2022 yılının aynı dönemine göre %50 artarak 1,5 milyar TL mertebesine ulaştı. Bu başarılardan aldığımız ilhamla, Türkiye’de ve dünyada yatırımlarımıza ivme kazandırmayı ve yıl sonunda 7,2 – 7,5 milyar TL ciro hedefliyoruz.”

“Yurt dışı yatırımlarımız devam edecek”

2021 yılında Polonya’da çok değerli bir satın alma gerçekleştirdiklerini hatırlatan Burhan Başar, “Polonya’nın önde gelen şekerleme üreticilerinden ZPC Otmuchow SA ve iştiraki PWC Odra SA’nın çoğunluk hisselerini satın aldık. Bu satın alma, büyüme stratejilerimiz açısından büyük değer taşıyor.

Bu satın alma ile gümrük vergisi avantajlarından yararlanarak ve lojistik maliyetlerimizi düşürerek Avrupa çağdaş kanalına daha kolay girme planımız var. Kervan Gıda’nın satışları içinde yurt dışı satışlarının payı 2020 yılında yüzde 59 seviyesinde yer alırken, Polonya’nın da devreye girmesiyle bu oran oldukça arttı. 2022’deki konsolide ciromuzun yüzde 19’u Polonya’dan geldi. Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde de çalışmaya ve yeni çalışmalara yatırım yapmaya devam edeceğiz.”

“Ortadoğu ve Uzak Doğu’da fırsatlar var”

Şu anda 85 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Burhan Başar, “En çok ihracat yaptığımız 3 pazar Amerika, İngiltere ve Irak. Bu ülkelerden Amerika ve İngiltere’de kendi satış ofislerimizi kurduk.

Bunların yanı sıra Almanya ve Rusya’da da kendi satış ofislerimiz ile yerleşmekteyiz. Türkiye’den yaptığımız satışların yaklaşık yüzde 70’i ihracat pazarlarına gidiyor. Bu yıl da yeni pazarlara açılma çalışmalarımıza devam ediyoruz. Özellikle Orta Doğu ve Uzak Doğu pazarlarında değerli fırsatlar görüyoruz” dedi.

“Halka arz markalaşmaya önemli katkı sağladı”

Halka arzın serüveniyle ilgili bilgi veren Başar, “2020 yılında halka arzdan elde ettiğimiz gelirin yüzde 53’ü ile Polonya’nın önde gelen yumuşak şeker üreticilerinden ZPC Otmuchów ve iştiraki PWC Odra’yı bünyemize kattık. .

Gümrük vergisi avantajlarından faydalanmak, coğrafi riskleri dağıtmak ve Bebeto markasının Avrupa çağdaş kanalındaki konumunu güçlendirmek amacıyla yaptığımız bu atılımla Kervan Gıda’nın üretim kapasitesini yüzde 52 oranında artırdık. Bu bağlamda halka arzın en büyük katkısının markalaşma süreci olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin en büyük yumuşak şeker üreticisi unvanına ulaşırken, dünyada en çok çeşit üreten yumuşak şeker şirketi olarak üreticiler arasında altıncı sıraya yükseldik.”

“Walmart’tan sonra İngiliz ASDA ile anlaşma yaptık”

Dünyanın en büyük perakende zinciri Walmart ile devam eden iş ortaklığını İngiltere’ye taşıdıklarını anlatan Başar; “Aynı zincire ait İngiliz ASDA pazarı ile de işbirliği yapıyoruz. Tüm dünya markaları için hedef olan ASDA’nın ücretli raflarında Bebeto markamızla geniş bir yer tutuyoruz.

Daha da önemlisi üretim kalitemize olan inancıyla ASDA, private label çalışmalarının üretimini bize emanet etmektedir. Bunun bizim için ekonomik çıkarların ötesinde bir değeri var. ASDA ile yapılan anlaşma, İngiltere pazarında ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır. Çalışmalarımızın tüketiciler tarafından sevilmesi de bizim için çok sevindirici” dedi.

“GES yatırımlarımızı 3-4 yılda amorti edeceğiz”

GES proje çalışmalarında hukuki sürecin devam ettiğini belirten Burhan Başar, “Akhisar fabrikamızda güneş enerjisi santrallerimizi yapmaya başladık; Panolarımızı fabrika ve depolarımıza yerleştirdik. Manisa’nın Gördes ilçesinde 130 bin metrekare, Burdur’un Kemer ilçesine bağlı Akören köyünde 97 bin 500 metrekare arsa satın aldık ve oraya güneş panellerimizi yerleştireceğiz.

Mevcut GES proje yatırımımız ile toplam tüketimimizin %40’ı sürdürülebilir enerji kaynaklarından karşılanacaktır. Kalan %60 için 12 milyon dolarlık bir yatırım öngörüyoruz. Tüm bu yatırımlar tamamlandığında şirket olarak tüm elektrik ihtiyacımızı karşılayacak şekilde planladığımız ve yasal limit olan maksimum GES heyet yatırımına sahip olacağız.

GES yatırımlarımızı geri kazanım hesabına göre değerlendirdiğimizde yatırımımızın 3-4 yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti edeceğini öngörüyoruz. Tüm GES yatırımlarımızın amacı, kendi tüketimimizi sürdürülebilir güç ile karşılamaktır. Bire bir atık su arıtma tesisi yatırımımız devam ediyor. Buradan elde edeceğimiz biyogazı elektrik enerjisine çevirmeyi planlıyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu